Free Discovery
Image default
Woningen

Hoe kan ik een woning kopen

Een woning kopen in wordt bijna onmogelijk door te weinig inkomen en eigen geld. Of je weet gewoon niet wat je bieden moet. De norm is tegenwoordig overbieden zonder ontbindende voorwaarden.

Hoeveel hypotheek je kan krijgen is lastig te berekenen. Wat je kan lenen wordt bepaald door de taxatie en het inkomen. Lexwonen werkt landelijk en heeft alles onder 1 dak.

Huizenprijzen

De  Huizenprijzen zullen tot 2027 nog steeds stijgen tenzij de inflatie nog harder oploopt. Hoe hoger de inflatie des te meer kans op hypotheekrente stijging.  Hoe hoger de hypotheekrente des te minder kan je lenen. Dat kan de prijsstijging op de woningmarkt weer tegen gaan. Hoe kan je toch een huis kopen en wat moet je regelen?

Nieuwbouw huis bouwen

Heb je een stuk grond of kan jij een bouwvallige woning kopen voor weinig geld?  Een huis bouwen betekent dat overbieden niet hoeft. Het is lastig om een grond te kopen maar is dat aanwezig dan liggen daar de grote kansen. Ook is het mogelijk om de nieuwbouw woning met 4 personen te kopen. Wellicht kan je de oude woning van je grootouders kopen. Kijk ook eens op Funda naar oude huizen. Bel Peter van Brenk of nieuwbouw bouwen mogelijk is.

Met 4 personen nieuwbouw of bestaande bouw

Lexwonen begint gefraseerd te werken. Het is belangrijk met een huis kopen dat er in juiste volgorde gewerkt wordt. Vaak hebben huizenkopers het over een bouwdepot voor zonnepanelen terwijl wij nog niet eens weten hoeveel de maximale hypotheek is. Ook het adres van je koopwoning is van belang. Bkr en inkomensgegevens zijn belangrijk alvorens je verder kan gaan naar stap 2. Je kan via Lexwonen.nl een huis kopen met:

  1. Ouders tot 4 aanvragers
  2. Broer of zus tot 4 personen
  3. Met vrienden een huis tot 4 personen

Door de stijging van de huizenprijzen heb je meer eigen geld nodig en méér inkomen om te kunnen kopen. Koop je een huis met 4 personen dan is alles zo makkelijker. Je staat er versteld van wat je meer kan lenen met 4 kopers. Wel is het belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Een plotseling vertrek van een van de mede-eigenaren kan niet zomaar.

Overbrugging op 1 huismogelijk

Ga je samen met anderen een woning kopen en moeten er 2 huizen verkocht worden i.v.m. het rondkrijgen van de financiering? Je krijgt maximaal 1 overbruggingshypotheek. De andere woning moet dus eerst verkocht worden en het geld op de bank staan.

Voorwaarden kopen met vieren

Uiteraard zijn er voorwaarden als je met 3 of 4 personen een huis koopt en een hypotheek afsluit. Je moet dan ook daadwerkelijk daar wonen en  ingeschreven staan. Gaat iemand de woning verlaten dan kan dat niet heel makkelijk. Vaak moet de woning namelijk verkocht worden omdat de hypotheek anders niet past.

Even een voorbeeld, je koopt nu een huis met 4 personen voor € 700.000,-. Over 3 jaar bedraagt de marktwaarde (taxatiewaarde) € 1.000.000,-. Een kwart van de overwaarde gaat naar diegene die de woning verlaat. Dat geld zit in de stenen en dat moet er wel zijn. Verder moet de hypotheek nog wel passen op 3 inkomens. Dit zijn enkele belangrijke zaken die je vooraf met zijn allen goed moet bespreken.

Ga zelf geen andere ideeën op doen. Laat ook je fantasie niet spreken. Dit is echt de enig wijze waarop je met meer dan twee personen een huis kan kopen. er wordt altijd makkelijk gedacht over een andere in de hypotheek zetten. Het is ons nog nooit gelukt omdat de overwaarde uit de stenen moet. Bij het afzien van de overwaarde komt de fiscus om de hoek kijken. Spreek vooraf goed af wat je samen wil. Hoe lang samen kopen. Gaat iemand de woning verlaten dan samen alles verkopen en de overwaarde delen.

Ouderlijk huis kopen

Omdat in je eentje een huis kopen moeilijk is denk er eens aan om de woning van je ouders te kopen. Ouders mogen hun woning voor de WOZ-waarde verkopen aan hun eigen kind. Verder hoef je als zoon of dochter zijnde niet te overbieden en dat scheelt veel eigen geld. Ouders mogen onder voorwaarden ook nog eens de woning € 106.000,- onder de WOZ-waarde verkopen. Dit is namelijk de eenmalige schenkingsvrijstelling in 2022. Wettelijk bestaat deze mogelijkheid en deze wordt via lexwonen vaak gebruikt.

Huis kopen van opa en oma

Lexwonen weet veel over huis kopen van familieleden. Een woning kopen van Grootouders gebeurd wekelijks. Kleinkinderen kunnen geen woning kopen omdat er te weinig inkomen is en te weinig eigen geld. Opa en oma hebben meestal geen of weinig hypotheek. Een huis kopen van grootouders werkt anders dan een woning kopen van Grootouders.

Let goed op hoe je fiscaal vriendelijk kan kopen.

  1.  Kopen van ouders tot een bedrag van € 106.000,- onder de WOZ-waarde
  2. Van Grootouders kopen dan € 106.000,- onder taxatiewaarde

Taxatiewaarde is altijd hoger dan de WOZ-waarde. Stel je kan kiezen van wie je het huis koopt dan zou kopen van ouders het meest gunstige zijn. Let goed op dat als je een schenking krijgt altijd aangifte doet. Ook als de schenking binnen de grenzen van de vrijstelling ligt. Als een huis kopen lastig is dan zie je dat Lexwonen altijd oplossingen heeft.

Beïnvloeding hypotheek?

Woning kopen

De maximale hypotheek wordt beïnvloed door :

  • Bruto jaarinkomen
  • Taxatiewaarde huis
  • Hoogte hypotheekrente

Jouw inkomen bepaald in zekere zin hoeveel je kan lenen. Stel nu dat jij een huis koopt voor € 500.000,- en de taxatie bedraagt achteraf € 450.000,- dan is jouw maximale hypotheek nog maar € 450.000,-. Jammer van hogere inkomen maar de taxatie beïnvloed je maximale hypotheek. Maximale hypotheek mag nooit hoger zijn dan de waarde van een woning. Dit moet je dus vooraf weten. Wil je toch dat huis kopen dan zal het verschil met eigen geld of overwaarde betaald moeten worden.

Verder kan het lastig zijn als de hypotheekrente iedere keer wijzigt. Hoe hoger de rente hoe minder hypotheek je kan krijgen. Wil jij op een woning bieden en je hebt berekend dat de hypotheek past? Het lastige is dat bij een hypotheekrente verhoging de hypotheek vaak niet meer past.

Bij een wijziging van 0,25 % kan het al zijn dat je € 30.000,- minder aan hypotheek krijgt. Je moet dus steeds weten wat de marktwaarde is, jouw overwaarde, de hypotheekrente en ook de bkr. Dat laatste kan je vinden op bkr.nl. Hier staan jouw financieringsverplichtingen in. Altijd de BKR gratis opvragen.

Ook kennis van de woningmarkt is van belang. Wat doen de huizenprijzen op dit moment en wat is de tendens. Zonder al deze ervaringen kan je geen woning kopen. De werkelijke balans tussen woningwaarde en de schuld die je aan gaat moet bekend zijn. Eigenlijk logisch. Ga jij op vakantie naar Spanje dan wil je eerst weten wat dat kost. Vervolgens maak je een afweging of de vakantie dat waard is. Zo werken banken ook.

Dus ik moet iemand hebben die alles weet?

  1. heeft alle info over specifieke hypotheken en aankopen. Landelijk netwerk van notarissen en taxateurs. Het fijne is dat een berekening niks kost en als de hypotheek niet door gaat dat je meestal ook geen kosten hebt. Koop je met 4 aanvragers dan zijn er altijd kosten, ook als de hypotheek niet door gaat. Neem gewoon contact op met Lexwonen. Wil jij méér info over nieuwbouw huizen bel dan Peter van Brenk uit Rhenen. Feitelijk weet je dan alles over een woning kopen.

Nog even dit

Hebben jullie geen ouders of grootouders waar je de woning van kan kopen? Willen jullie niet met meerdere personen een huis kopen? Ga eens op zoek op Funda naar oude vrijstaande huizen. Opknappers. Het slopen van een woning kost een slordige € 10.000 tot € 15.000,-. Wellicht is het interessant om daar een nieuwbouw huis op te bouwen.

Kijk eens naar nieuwbouwwijken in Utrecht zoals Leidsche Rijn. Nieuwbouwhuizen worden daar voor heel veel geld gebouwd. Uiteraard mag je Utrecht niet vergelijken met Tiel. Het gaat om de plek en jouw bevindingen. Laat gerust weten als je wat gevonden hebt.

Notaris belangrijk

Ga voordat je een woning koopt altijd langs de notaris. Zorg dat je weet wat de consequenties zijn als je met meerdere personen een huis koopt. Belangrijk is dat je weet dat bij overlijden van de mede-aanvrager een deel van de overwaarde in de nalatenschap valt. Laat zaken omschrijven. Sommige zaken kan je niet omschrijven maar het is wel belangrijk dat jij vooraf alles weet. Alleen dan kan je de juiste beslissing nemen. De kosten van een notaris wegen niet op tegen de ellende die je zou kunnen krijgen. Vraag lexwonen om een goede notaris in jouw regio.