Free Discovery
Image default
Verbouwen

Het kalibreren en meten van de geluidsapparatuur en -sterkte

Geluiden zijn er altijd en zijn moeilijk te vermijden. Het is daarom belangrijk om jezelf en je collega’s goed te beschermen tegen geluidsoverlast en harde tonen. Dit kan je doen met daarvoor bestemd apparatuur. Hiernaast kan je gemakkelijk je geluidsapparatuur kalibreren door middel van kalibratie meetapparatuur. Hiervoor dien je natuurlijk wel het een en ander uit te zoeken. Wat wil je precies kalibreren? En wat moet je precies doen als je de geluidssterkte van je werkomgeving wilt meten? Lees hieronder in het kort wat de mogelijkheden zijn. 

Wat voor geluidsapparatuur kun je allemaal kalibreren? 

Het testen of je apparatuur nog de goede kwaliteit aflevert doe je met behulp van kalibratie meetapparatuur. Dit meetapparatuur kan meten of jouw apparatuur nog werkt als gewenst wordt. Je kunt veel verschillende soorten apparatuur kalibreren. Een geluidsmeter wordt gekalibreerd om te kijken of het apparaat nog wel werkt zoals verwacht wordt. Dit is de enige manier om echt met zekerheid te kunnen zeggen dat het op de juiste manier werkt, en dat je nog wel nauwkeurige en geldige resultaten krijgt. Hiernaast kun je ook microfoons kalibreren. Hierbij kun je precies kijken door middel van verschillende frequenties of je apparaat nog goed werkt. 

Wat doe je als je geluidssterkte wilt meten? 

De sterkte van geluid om je heen op de werkplek kun je gemakkelijk meten door middel van een Soundear 2. Dit apparaat maakt namelijk geluid makkelijk zichtbaar, waardoor je zeer gemakkelijk kunt zien als het volume te hoog staat. Hierdoor kun je dus op tijd schakelen en ervoor zorgen dat het volume omlaag gaat. Een te hoog volume kan er namelijk voor zorgen dat jij en je collega’s gehoorschade oplopen. Dit is iets wat je wilt voorkomen. De meter geeft dus aan als het geluid te hard wordt en wanneer je eventueel gehoorbescherming op moet. Dit is het geval als het volume niet gemakkelijk omlaag kan, zoals bij een bouwplaats. Dit apparaat kan gebruikt worden om de geluidssterkte te meten op werkplaatsen zoals ziekenhuizen en bouwplaatsen, maar ook bij kantoren en scholen. Het apparaat kan namelijk ook aangeven dat het tijd is om stil te zijn, zodat er geconcentreerd gewerkt kan worden. In ziekenhuizen is overlast aan geluid vaak aanstootgevend voor patiënten en personeel. Om de ervaring in het ziekenhuis te verbeteren is het dus handig om een apparaat aan te schaffen die aangeeft dat het te luid wordt. 

https://www.enmo-services.eu/kalibratie-meetapparatuur/