Het voorjaar is begonnen, en daarmee ook het festivalseizoen! Tot aan het einde van de zomer vindt elk weekend wel ergens een festival plaats. Jaarlijks trekken deze festivals wel duizenden enthousiaste bezoekers. Echter, achter deze vrolijkheid schuilt een steeds groter probleem: afval. Wegwerpplastic, ongescheiden afval en voedselresten stapelen zich op. De organisatie dient hierom maatregelen te treffen om dit afval probleem te reduceren. Denk bijvoorbeeld aan de ’tokens’ en extra kosten voor recyclebare bekers die steeds meer verschijnen op festivals. Dit wordt door de bezoekers niet altijd gewaardeerd. Zij merken immers weinig van de afvalbergen en willen daar ook niet aan denken gedurende hun festival bezoek. Toch zijn deze maatregelen onmisbaar omdat er de laatste jaren steeds meer nadruk ligt op duurzame en milieubewuste festivals. Deze verandering is niet alleen een kwestie van wennen voor bezoekers, maar vormt ook een enorme uitdaging voor organisatoren. Laten we eens kijken hoe organisatoren, bezoekers en overheden kunnen samenwerken om afval te verminderen en van festivals een duurzaam feest te maken.
Het Afvalprobleem op FestivalsDat een feestje altijd gepaard gaat met de nodige troep, dat is voor iedereen wel bekend. Maar waarom is afval op festivals zo’n groot probleem? – Wegwerpplastic: van plastic bekers tot verpakkingen, festivals produceren gigantische hoeveelheden wegwerpplastic. Het merendeel belandt op de grond, waar het na het evenement moet worden opgeruimd of nog erger, in de natuur terechtkomt; – Geen afvalscheiding: ondanks de goede intenties van organisatoren kunnen bezoekers het lastig vinden om afval goed te scheiden, vaak door een tekort aan duidelijke richtlijnen of onvoldoende afvalbakken; – Hoge kosten bij opruimen achteraf: Het opruimen van een festivalterrein na afloop kost tijd en geld voor zowel organisatoren als gemeenten, wat deze evenementen op termijn duurder kan maken; – Schadelijk voor het milieu: afval dat in de natuur achterblijft, kan grote schade aanrichten aan de lokale flora en fauna.
Meer weten over afval en de gevolgen daarvan? Lees dan ook dit artikel!
MaatregelenEr zijn verschillende aspecten waar de festivalorganisatie iets aan kan doen om het afval probleem tijdens en na afronding van het evenement te reduceren. Een ‘afvalvrij’ festival is bijna onmogelijk, maar dat is wel het streven in de toekomst! – Herbruikbare bekers: het gebruik van herbruikbare bekers en borden, in plaats van wegwerpplastics, kan de hoeveelheid afval aanzienlijk verminderen. Sommige festivals bieden al statiegeldsystemen aan, zoals de betreffende tokens, waarbij bezoekers hun herbruikbare bekers kunnen inleveren; – Infrastructuur voor afvalscheiding: een duidelijk afvalscheidingssysteem met opvallende borden, kleuren en containers, zorgt ervoor dat bezoekers weten waar ze hun afval moeten weggooien. Het afvalscheidingssysteem kan goed worden gecombineerd met nudging techniek om bezoekers nog meer te stimuleren; – ‘Nudging’: nudges zijn subtiele duwtjes in de richting van gezonde keuzes. Via kleine aanpassingen in de omgeving of in communicatietechnieken, kan het gedrag van bezoekers in de juiste richting worden gestuurd. Denk bijvoorbeeld aan grote groene pijlen richting afval containers of reclames waarbij afvalscheiding op subtiele wijze wordt gepromoot; – Belonen van bezoekers: bezoekers stimuleren om hun afval op te ruimen, kan ook met beloningen, zoals kortingen op drankjes of andere voordelen; – Zero-waste concepten: omarm het idee van zero-waste door alternatieven te zoeken voor alle wegwerpmaterialen en producten. Samenwerken met lokale leveranciers kan helpen om verpakkingsvrije maaltijden en dranken aan te bieden.
Wat kan jij bijdragen als bezoeker?Niet alleen de festival organisatie dient maatregelen te treffen. Ook als bezoekers kun jij een rol spelen bij het verminderen van afval. – Eigen drinkbekers: neem je eigen herbruikbare beker, fles of bord mee. Veel festivals, vooral in de zomer, bieden tap-punten waar je je beker of fles kunt navullen met water; – Afval scheiden: volg de aanwijzingen van de afvalbakken en gooi afval op de juiste plek weg. Dit is een kleine moeite, maar scheelt de organisatie achteraf een hoop gedoe; – Stimuleer anderen: maak het niet alleen een gewoonte om je eigen afval op te ruimen, maar moedig bijvoorbeeld je vrienden aan om hetzelfde te doen. Zoals hierboven ook al eens vermeld: het is een kleine moeite, maar het kan een groot verschil maken!
De rol van de overheidTot slot kunnen ook de overheden veel doen om afvalbeheersing op festivals te verbeteren. – Wet- en regelgeving: stel regels en wetten op die organisatoren verplichten om effectieve afvalbeperkende maatregelen te nemen; – Voorlichting en educatie: investeer in bewustmakingscampagnes om het belang van afvalvermindering onder de aandacht te brengen bij zowel organisatoren als bezoekers; – Samenwerking en subsidies: ondersteun festivals met subsidies voor duurzame oplossingen en werk samen om afvalinzameling efficiënt en milieuvriendelijk te maken. Het verminderen van afval op festivals is een gedeelde verantwoordelijkheid. Het vraagt om creativiteit, toewijding en een gezamenlijke inspanning van organisatoren, bezoekers en overheden. Door samen te werken kunnen we afval minimaliseren, de kosten voor schoonmaak verlagen, milieubewustzijn vergroten en de ‘grote’ ecologische voetafdruk, die veel festivals achterlaten, verkleinen. Zo kunnen veiligstellen dat festivals ook in de toekomst nog mogen plaatsvinden. Want: minder vervuilen, zorgt voor meer dansjes! |