Free Discovery
Image default
Hobby en vrije tijd

Je eigen schaatsen slijpen met een wetsteen

Het slijpen van je schaatsen met een wetsteen is eenvoudig, maar het kan een tijdrovend proces zijn. Je kunt een wetsteen kopen en de instructies volgen om je schaatsen thuis te slijpen. Je kunt een keramische steen gebruiken als je die hebt. Het duurt ongeveer een uur om je schaatsen te slijpen. Het gebruik van een wetsteen kan ook een goede investering zijn in het behoud van de scherpte van je schaatsen.
Slijpen

Een wetsteen is een gereedschap dat wordt gebruikt voor het slijpen van schaatsen. Het heeft meer bite dan een afslijpschijf, daarom kan het het beste gebruikt worden om een schaatsblad vlak en dof te maken. Je kunt het voor verschillende doeleinden gebruiken, maar meestal wordt het gebruikt om de schaats te resetten, grote pokdalige plekken en defecten te verwijderen, en roest te herstellen.

Hoewel het gemakkelijk lijkt, kan het slijpen van je eigen schaatsen met een gewone wetsteen de levensduur van het blad tot de helft verminderen. In tegenstelling tot een slijpsteen, verwijdert het slijpen met een slijpsteen meer staal dan een slijpsteen, dus je moet voorzichtig zijn wanneer je dit doet. NHL spelers en managers slijpen hun schaatsen voor elke wedstrijd, en elke schaatser in elk team heeft zijn eigen gespecialiseerde slijpsteen.
Een wetsteen gebruiken

Als je een doe-het-zelver bent, kun je je schaatsen zelf slijpen met behulp van een wetsteen. Je moet echter wel weten hoe je deze op de juiste manier gebruikt. De juiste slijptechniek bestaat uit soepele, gelijkmatige bewegingen met de steen parallel aan het blad. Tijdens het slijpen moet je voorkomen dat je te veel druk uitoefent, anders loop je het risico je schaatsen te vernielen. U moet de steen in een fijne porseleinen theekopje-stijl vasthouden met uw duimen en wijsvingers.

Er zijn twee soorten slijpstenen. De eerste bestaat uit met diamant beklede stenen, terwijl de andere gemaakt is van carbide of aluminiumoxide. De laatste is beter voor harde staalsoorten zoals roestvrij staal. Deze stenen hebben echter niet dezelfde scherpte als stenen met een diamantcoating. U moet ook niet vergeten de uiteinden van de schaatsen te slijpen, aangezien dit geen messen zijn, en u wellicht geen verschil merkt tussen de twee.
Een mal gebruiken

De eerste stap bij het slijpen van uw eigen schaatsen is het kiezen van de juiste mal. Zorg ervoor dat de geleidingsplaat en de rail evenwijdig aan elkaar zijn en dat de schaatsbladen evenwijdig en waterpas zijn. Gebruik vervolgens een platte vijl om beide schaatsbladen te slijpen. Zorg er tijdens het slijpen voor dat de randen niet verdraaien of verschuiven. Zorg er ook voor dat de mal stabiel is.

Na het kiezen van de juiste schaats slijpmal, moet je bepalen hoeveel je wilt slijpen van de messen. Een eenvoudige manier om dit te doen is het meten van de radius van het blad. Als de mal te klein is, zal het niet in staat zijn om de messen nauwkeurig te slijpen. Een mal is te koop bij elke bouwmarkt of schaatsverhuurder.
Een keramische steen gebruiken

Als u op zoek bent naar een doe-het-zelf methode om uw schaatsen te slijpen, kunt u een keramische steen gebruiken om de taak te volbrengen. Keramische slijpstenen zijn gemaakt van aluminiumoxide of carbide, en ze zijn een goede keuze voor stalen schaatsen die niet zo hard zijn. U moet echter voorzichtig zijn bij het slijpen om beschadiging te voorkomen. Het beste is om ze met twee of drie stenen te slijpen om het beste resultaat te krijgen.

Om te testen of de rand scherp genoeg is, kunt u de schaats ondersteboven houden. Een goed scherpe rand zal met gemak een laagje van uw duim schrapen, en u zou restanten van het lemmet moeten kunnen zien. Als dat niet het geval is, zult u de schaats opnieuw moeten slijpen. Daarna kunt u met uw vingernagel de scherpte van het mes testen.
Een machine gebruiken

Het gebruik van een machine om je schaatsen te slijpen is een goede optie voor diegenen die hun eigen schaatsen willen slijpen. Het proces is eenvoudig, maar het vereist de juiste kennis en expertise. Een machine kan de messen op veel verschillende manieren slijpen. Afhankelijk van het model, kan het handmatig of met speciaal gereedschap worden uitgevoerd. De machine moet het blad hergroeven op een gewenste holle radius. Een ideale beginradius is ongeveer 1/2 inch.

Het slijpen dat door een slijpmachine wordt gedaan, is niet consistent en kan leiden tot ongelijke randen. Dit kan tot een forse rekening leiden, vooral als u kinderen hebt. Bovendien kunnen de machines uw schaatsen niet onderzoeken en u geen aanpassingsmogelijkheden voorstellen. Daarom moet u altijd de kwaliteit van uw schaatsen controleren voordat u ze slijpt. U kunt ook een machine gebruiken om uw schaatsen thuis te slijpen, vooral als u een opportunistische nachtbraker bent die ’s nachts schaatst.