Free Discovery
Image default
Gezondheid

Wat kan je doen tegen couperose?

Couperose huid is een aandoening die wordt veroorzaakt door verzwakte bloedvaten in het gezicht, meestal op de wangen en de neus. Wanneer we worden blootgesteld aan warmte, kou of verschillende emoties van stimulerende middelen (bv. alcohol), reageert onze huid door de bloedvaten in ons gezicht te verwijden.

Hierdoor kan het bloed erdoor stromen en zich sluiten wanneer dat nodig is. Als deze bloedvaten echter verzwakt zijn, kunnen ze zich moeilijk sluiten, waardoor de roodheid langer aanhoudt.

Wat valt op aan couperose?

Het belangrijkste symptoom van couperose huid is het verschijnen van kleine verwijde haarvaatjes, die op het gezicht een soort spinnenweb vormen in karakteristieke rode tinten. Naast deze zichtbare bloedvaatjes kunnen mensen met couperose huid ook rode vlekken in het gezicht hebben, evenals een strakke, droge huid.

Welke risicofactoren zitten aan couperose?

De couperose oorzaken van deze huidaandoening zijn niet volledig bekend. Medische specialisten wijzen er echter op dat er bepaalde risicofactoren zijn die het ontstaan ervan bevorderen zoals:

  • abrupte temperatuursveranderingen
  • stress
  • menopauze
  • gebruik van corticosteroïden
  • tabak en alcohol
  • zonnebrand
  • geslacht (vrouwen hebben meer kans op een couperosehuid)

Hoe ga je couperose tegen?

Om couperose huid te voorkomen, kan het helpen om abrupte temperatuursveranderingen te vermijden. Het is belangrijk om uw huid goed te hydrateren en altijd zonnecrème te gebruiken, ook in de winter. Naast dit soort zaken is het ook mogelijk om te kiezen voor ondersteunende supplementen van een webshop of fysieke supplementen winkel, ook crèmes en oliën kunnen hierbij helpen. Bij hardnekkige couperose is het handig om een huidspecialist te bezoeken.

Wat is de beste behandeling?

De beste behandeling voor couperose huid is gebleken intens gepulseerd licht (IPL) te zijn. IPL is dezelfde behandeling die wordt gebruikt voor de behandeling van couperose en het verwijderen van haar. Er wordt een speciale gel op de huid aangebracht en het IPL-apparaat beweegt over het te behandelen gebied. Het laserlicht gaat door de huid zonder deze te beschadigen. Het effect van de laserwarmte bereikt de te behandelen aders, waardoor het bloed stolt en zich sluit. Op die manier worden de verwijde bloedvaatjes geleidelijk aan verwijderd.

 

https://www.carenschoice.com/