Free Discovery
Image default
Eten en drinken

Drinken als een Viking doe je met mede

Wil je eens een nieuw alcoholisch drankje uitproberen? Laat je dan verrassen door de zachte en lichtzoete smaak van mede. Aan dit mengsel van honing en water is gist toegevoegd voor het fermentatieproces. Naturel mede smaakt heel puur en kan gemaakt zijn van allerlei soorten honing, van heidehoning tot honing van de kastanjeboom. Houd je van fruitig, dan is een honingdrank met toegevoegd fruit, zoals citroen of aardbei, een goed idee. Ook medes met kruiden of specerijen, van lavendel tot vanille, zijn erg populair.

Honingwijn: in de oudheid bij alle lagen van de bevolking populair

Veel mensen kennen mede als drankje van de Vikingen. Inderdaad was de drank al in de Noorse mythen bekend als godendrank, die bij de god Odin de geest laat gisten en kennis laat groeien. De drank ontstond meer dan 8000 jaar geleden in Azië, waarna het gebruik zich verspreidde over de hele wereld. Van de Hindoes tot de Grieken en de Romeinen, bij verschillende beschavingen was zowel de adel als de gewone man dol op mede. Tegenwoordig staat de alcoholische versnapering ten onrechte bekend als honingwijn. Deze term klopt niet, aangezien er in de drank geen druiven verwerkt zijn.

Gemaakt van pure bijenhoning

Mede wordt gemaakt van bijenhoning, een natuurproduct dat door hardwerkende bijen is geproduceerd. Net als bij wijnen kan je kiezen uit jonge en oudere medes. Die laatste drankjes zijn voller van smaak. Ook zijn er droge en zoete varianten. De mate van zoetheid heeft uiteraard te maken met de soort honing die is gebruikt en de hoeveelheid honing die in de drank verwerkt is. Qua smaken is er voor ieder wat wils. Houd je van een drankje met een pittige smaak, dan is mede met cayennepeper iets voor jou. Voor zoetekauwen is kersenmede met een vers vanillestokje in de fles een goed idee.

Honingdrank en honing kopen

Een kleine, maar fijne webwinkel die gespecialiseerd is in mede, is Heathen Mead. De drijvende krachten achter de online shop, Björn en Elvira, weten alles van de overheerlijke honingdrank en beantwoorden al je vragen over de producten. Bij hen kan je niet alleen kwaliteitsmede, maar ook lekkere honing kopen. In Amerika zijn medeproducten bezig met een opmars en kan je dit drankje nuttigen in speciale medebrouwerijen. Ook in Nederland krijgt de honingdrank steeds meer liefhebbers. Probeer mede uit bij een sfeervol kampvuur en hef samen met je vrienden de drinkhoorns!

https://www.heathenmead.nl/