Free Discovery
Image default
Bedrijven

Wetenschap of de alternatieve geneeswijze?

Er zijn nogal wat middelen waaraan kwaliteiten worden toegedicht die nooit zijn bewezen. Soms is het ook gewoon niet wetenschappelijk getest. En is het direct weggezet als ‘niet werkend’. Zo zijn een hele hoop natuurlijke hulpmiddelen verdwenen uit het medicijnkastje om een kwaaltje of ziekte aan te pakken.

Muntolie tegen onverklaarbare buikpijn

De zogenaamde oliegoeroes maken allang gebruik van muntolie tegen onverklaarbare buikpijn. Het St. Antonius Ziekenhuis publiceerde net op 12 april 2022 dat ze gaan kijken wat het effect is van pepermuntjes en muntolie tegen onverklaarbare buikpijn bij kinderen vanaf 8 jaar. Het is bij volwassenen al bekend dat het enigszins kan helpen bij darmproblemen. Het ontspant namelijk de darmen.

Zeep voor haaruitval

Er wordt ook beweerd dat Aleppo zeep voor haaruitval verminderen helpt. Of deze zeep voor haaruitval nu echt werkt? Dat is niet te zeggen. Er is geen onderzoek naar gedaan, er zijn alleen wat mensen die zeggen dat de zeep voor haaruitval voorkomen helpt. Er is echter geen bewijs of het nu echt helpt. Het is een kwestie van zelf uitproberen. Aleppo Zeep is wel een zeep dat 100% afbreekbaar is.

Lavendel rustgevend

Er zijn natuurlijk heel wat middelen bij de apotheek die ervoor zorgen dat mensen minder angst ervaren, en meer rust. Het levert de industrie ook veel geld op. Natuurlijk is er in het geval van ernstige problemen ook niks mee om naar de apotheek te gaan. Alleen zijn we op dit vlak moeder natuur wel een beetje vergeten.

Tegenwoordig zie je dat dit nu wel meer in opkomst is. Het testen van het effect van muntolie tegen onverklaarbare buikpijn, is natuurlijk een mooi begin. Wat betreft de lavendel? Daar is ook onderzoek naar gedaan: het werkt wel degelijk rustgevend. Het was gewoon meetbaar: een lagere bloeddruk en een lager hartslag na het ruiken van lavendel na inspanning ten opzichte van mensen die dit niet roken.

Wetenschap tegen alternatieve geneeskunde

Het is bijzonder hoe wetenschap de alternatieve geneeskunde nogal eens beschuldigt van kwakzalverij, terwijl er genoeg medicijnen zijn die niet werken of zelfs averechts werken. Daarnaast is er in beide gevallen sprake van de het placebo en het nocebo-effect. Eigenlijk geven die twee effecten wel heel mooi aan dat de mens ook nog eens over een natuurlijk eigen genezend vermogen beschikt. Als we maar positieve verwachtingen hebben.

Hopelijk gaan we de komende jaren het beste van beide werelden in zetten: de kennis vanuit wetenschap en de alternatieve geneeskunde positief inzetten. Op basis van de juiste intenties kom je wellicht een heel eind…Niet op basis van commercie, maar op basis van menselijk welzijn.

https://24taste.nl/aleppo-zeep-weetjes/