Free Discovery
Image default
Sport

Hardlopen de ideale bezigheid tegen stress

Stress is tegenwoordig een pandemie. Vele mensen gaan er aan onderdoor en komen met een burn-out thuis te zitten. Hoewel de oorzaak van de stress weg moet worden genomen om langdurig uitval van werk te voorkomen, kan men ook aan symptoombestrijding doen. Wat is nu de beste manier om stress te bestrijden? Volgens velen is dat hardlopen. Ja, hardlopen. Voor sommigen is het een verschrikking, voor anderen een verslaving, maar waarom is het nu zo goed voor ons?

Het effect van hardlopen op je geest

Ten eerste omdat je er zelfvertrouwen van krijgt. Zolang je je trainingsschema langzaam opbouwt, zal je waarschijnlijk veel persoonlijke overwinningen behalen. Dat is goed voor je ego. Loop je te hard van stapel, dan kun je juist teleurgesteld raken. Daarom zul je vooral in het begin veel geduld moeten hebben en niet teveel van jezelf eisen. Daarnaast is hardlopen de perfecte manier om je hoofd leeg te maken. Hoewel je het eerste kwartiertje misschien nog aan het piekeren bent, zul je merken dat je na een tijdje eigenlijk nergens meer aan denkt; je bent met je lichaam bezig en geeft je geest de broodnodige rust.

Het effect van hardlopen op je lichaam

Ook je hormoonhuishouding wordt goed opgeschoond door een hardloopsessie. Zo blijkt dat na 20 minuten hardlopen de hoeveelheid cortisol in het lichaam vermindert. Cortisol, beter bekend als het stresshormoon, kan schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam, indien het in te hoge mate en voor langere tijd geproduceerd wordt. Cortisol komt vrij bij stress en een teveel aan stress, zorgt voor een teveel aan cortisol. Hoe bestrijd je dit? Onder andere door te gaan hardlopen. Zorg hierbij wel voor de juiste hardloopkleding en hardloopschoenen. Als vrouw heb je andere schoenen nodig dan als man zijnde. Bekijk hier het antwoord op de vraag: wat zijn de beste hardloopschoenen?

Hardlopen ruimt niet alleen op, het geeft je ook een extraatje. Zo komt ‘het gelukshormoon’ dopamine vrij tijdens het rennen. Ook de serotonine- en endorfinespiegel zullen verhogen, waardoor je een fijn, gelukzalig gevoel krijgt. Hierdoor kan je de wereld net weer een beetje beter aan. Om goed van alle positieve effecten van hardlopen te genieten, is het aan te raden om drie keer per week ongeveer een uur op pad te gaan.