Free Discovery
Image default
Zakelijk

Alles wat je moet weten over e-learning

E-learning in tech

Misschien is het geen bekend terrein voor de meesten mensen in de zorg, maar e-learning is bezig met een opmars in Nederland. Voordat we beginnen uit te leggen wat de voordelen zijn, eerst een korte toelichting in de technische kant van e-learning. De zogenaamde technotaal.

Adaptief leren
Dit houdt in dat het cursusmateriaal zo is geprogrammeerd dat de cursist zijn eigen leerpad volgt. Bijvoorbeeld doordat de student elk lesblok start met een toets. De onderwerpen die hij al goed scoort in de toets, krijgt hij dan niet te zien. Adaptief leren is een mooie ontwikkeling die efficiënt is en motiverend voor de cursist. Maar het is ook zo dat je als ontwikkelaar en inhoudsdeskundige heel goed moet nadenken onder welke voorwaarden de cursist een onderdeel kan overslaan. Efficiënt aan de cursistenkant, duurder aan de ontwikkelkant.

Html5
De nieuwste webstandaard heet HTML5. HTMl5 geeft je de mogelijkheid video’s af te spelen zonder extra plugins. Ook is html5 vele malen sneller en biedt het meer mogelijkheden voor een veilige verbinding. Html5 is opgezet door de sterke groei in mobiel en tablets én dankzij grote steun van Apple.

MOOC
Weleens gehoord van MOOC? MOOC staat voor Massive Open Online Course. MOOC is een gratis cursus voor universiteiten. Zo geeft Universiteit Leiden de studie Recht dankzij MOOC.

SCORM
SCORM is een afkorting die staat voor sharable content object reference model. SCORM is een set van technologische standaarden binnen e-learning die ervoor zorgt dat lesmateriaal in verschillende leerplatforms kan worden gebruikt. SCORM zorgt ervoor dat je de voortgang van cursisten kunt volgen en resultaten van hun toetsen correct en overal hetzelfde worden weergegeven.

Waarom e-elarning in de zorg

Om heel veel redenen is e-learning kosten-besparend. Doordat e-learning duur is in ontwikkeling en er minder sociale interactie plaatsvindt over allerhande zaken (tijdens een cursus wordt er ook gepraat over van alles en nog wat, wat niks met de cursus te maken heeft) is e-learning efficiënter; bespaart het op reiskosten; heb je geen kosten voor lokaal, koffie en thee; veel minder administratieve lasten en spaar je ook voor een groot deel op trainers. Dus kostenbesparing is voordeel nummer 1.

Waarom kiezen voor OMAHA

In Omaha System zal je tevergeefs zoeken naar diabetes of COPD. Omaha System gaat uit van een tekort dat iemand heeft voor zijn lichaam. Of op terrein van persoonlijke zorg. Zoals gezegd: dat is een ander uitgangspunt dan dat je vanuit de diagnose redeneert. En dat is behoorlijk wennen als je gewend bent vanuit diagnose te redeneren.

In Omaha System wordt gebruik gemaakt van steeds dezelfde begrippen. Om een goed zorgplan te maken met Omaha System, moet degene die het zorgplan maakt op de hoogte zijn van de betekenis van die begrippen. Zo kreeg ik ooit van een cursist een melding dat een collega van haar, die de e-learning niet volgde, in het zorgplan had vermeld dat het steunsysteem geholpen moest worden.

Methodisch te werk gaan

Omaha System helpt je om methodisch een zorgplan te maken. Maar vergeet daarbij niet je klinische blik! Want met die klinische blik kun je niet alleen het tekort, maar ook de oorzaak van het tekort meenemen. Denk aan iemand die hulp nodig heeft bij het aantrekken van steunkousen. Je kunt hiervoor terecht bij het Gezondheidsgerelateerd gedragsdomein, onder Persoonlijke zorg. Maar hoeveel informatiever wordt het zorgplan als je het zet bij het Fysiologisch domein, Circulatie. Dan weet degene die de kousen aandoet, dat er een circulatieprobleem is en dat geeft weer aanwijzingen voor rapporteren. Worden de benen slanker? Of als er een wond is, waardoor steunkousen nodig zijn. Dan is het Fysiologisch domein, Huid de beste keuze.

https://elearningmadeeasy.nl

Gerelateerde artikelen

Een betaalbare en toch prima website

Waarom een werkvakantie een goed idee is