Free Discovery
Image default
Auto's en Motoren

Wat is een type 2 stekker, ook wel Mennekes genoemd?

Bij een nieuwe uitvinding of een nieuw product op de markt, is het begin vaak hetzelfde. Het is intens en vol met concurrentie. Elke producent gebruikt en koestert zijn eigen richtlijnen en cycli. Enkel de tijd kan zeggen welke variant zal winnen. Zo was het met de laadconnectoren voor mobiele telefoons, vandaag is het zo met de connectoren op laadkabels voor elektrische voertuigen. In dit artikel gaan we meer in op de laadkabels voor elektrische voertuigen, met name over het onderwerp: “Wat is een type 2 connector?”.

Geschiedenis van de type 2 laadkabel

Europese voertuigen gebruikten de type 1-connector totdat belangrijke Europese autofabrikanten op zoek gingen naar een andere regeling, die elk van de drie fasen kon benutten. In 2003 werden nieuwe details (IEC 62196) opgesteld in het licht waarvan de type 2 Mennekes laadkabel werd afgeleverd en het meteen de nieuwe Europese norm werd.

Vanwege de manier waarop de twee soorten hulpstukken (type 1 en 2) een vergelijkbare J1772-markeringsconventie gebruiken voor correspondentie, kunnen voertuigproducenten voertuigen op dezelfde manier maken. Het was niet tot later dat ze een fitting introduceerden die betrekking heeft op de markt waar het voertuig werd verkocht. Onder deze soorten bestaan ​​ook inactieve connectoren. Nog een belangrijk voordeel van de type 2-connector is dat het een inherent geprogrammeerd vergrendelingsraamwerk ondersteunt.

De naam ‘Mennekes’

De type 2-stekker heet Mennekes, omdat het een Duitse organisatie met dezelfde naam was, die het plan voor deze montage uit heeft gevoerd. De uitdrukking “Mennekes-configuratie” werd vaak genoemd in de teksten, waardoor het later werd overgenomen door een groot deel van de gebruikers. Door gewoonte is deze naam blijven hangen en later ook de officiële benaming geworden.

Wat is een type 2 stekker?

Een type 2 stekker is de Europese standaard ‘fitting’ die door elk nieuw elektrisch voertuig wordt gebruikt. Het bevat een zeven-pin verbinding bij de twee afwerkingen, waarmee u gemakkelijk verbinding kunt maken met elke thuiswallbox en de meeste open autoladers. Deze koppeling houdt rekening met langzamer AC-laden (tot 43 kW), in tegenstelling tot DC-snelladen, waarvoor een CCS-koppeling vereist is.

Vergrendeling van een type 2 stekker

Bij het opladen zijn type 2 stekkers vergrendeld. In Europa wordt de laadkabel van een elektrische auto bij het voertuig geleverd. De kabel zit bijvoorbeeld altijd vast aan het laadstation in de Verenigde Staten. Je wilt natuurlijk niet dat iemand je kabel steelt. De type 2 stekker heeft om deze reden een elektronisch slot. Zo voorkom je dat je het snoer loskoppelt en bij je draagt tijdens het opladen.

De laadkabel is voorzien van twee stekkers, een voor het laadstation en een voor de auto, die net iets anders zijn.

Laadsnelheid van een type 2 kabel

De laadsnelheid is afhankelijk van drie onderdelen: het laadstation, de bron van kracht, de laadverbinding en de ingebouwde lader. De meest essentiële factor voor de laadsnelheid is de connector.

Hoe zit dat bij Tesla-voertuigen?

Met de type 2-connector kunt u opladen bij de tragere laadpalen die u gewoonlijk aantreft in winkelcentra, recreatiecentra en benzinestations. Tesla-voertuigen zijn een speciaal geval, omdat ze gebruikmaken van een type 2-aansluiting met snelladen – door Tesla ‘Superchargers’ genoemd – Deze vorm van opladen is enkel toegankelijk voor Tesla’s voertuigen.

Over het algemeen kunnen Tesla-voertuigen de openbare oplader type 2 gebruiken. Bij deze standaard laadpalen (waarin elke leverancier van oplaadpunten behalve de Tesla Supercharger-organisatie is opgenomen) kan een Tesla net zo gemakkelijk opladen als een ander elektrisch voertuig. De meeste onvervalste elektrische voertuigen worden standaard geleverd met een type 2-kabel en aansluiting. Andere elektrische voertuigen hebben mogelijk een type 2 opzetstuk, echter enkele producenten rekenen extra voor een dergelijke koppeling.

Heeft u genoten van het lezen van dit artikel of wilt u meer informatie over elektrische auto’s en toebehoren? Dan bieden wij u graag meer informatie op www.accu-machine.nl!