Free Discovery
Image default
Aanbiedingen

Thuis een hond verzorgen

Thuis een hond verzorgen

Een goede vachtverzorging helpt uw hond er op zijn best uit te zien en zich goed te voelen. Routinetrimsessies stellen u ook in staat om de vacht, tanden, ogen, oren en nagels van uw hond te onderzoeken op tekenen van problemen. Hoe vaak u uw hond moet borstelen, hangt af van zijn grootte, ras en vachttype. 

Thuis borstelen

Meerdere borstelbeurten per week houden de gemiddelde hond netjes en schoon; dagelijks is zelfs beter. Borstel helemaal tot op de huid, zodat de masserende werking de bloedsomloop stimuleert en de roosschilfers losmaakt en verwijdert.

Het soort materiaal dat u nodig hebt, hangt af van de vachtstructuur en -lengte van uw hond. Langharige honden hebben penborstels nodig, met lange, ronde roestvrijstalen of verchroomde pennen. Korte, middellange en sommige langharige rassen hebben borstelharen nodig. Er zijn ook slickerborstels voor het verwijderen van vilt en dode haren; rubberen currykammen om gladde vachten te polijsten en dode haren te verwijderen; tondeuses, stripmessen, harken, haardrogers en andere verzorgingsinstrumenten.

Controleer bij het borstelen altijd op bramen en ander hardnekkig plantaardig materiaal, viltjes, die meestal achter de oren en onder de poten ontstaan, en eventuele sneetjes of schaafwondjes op de huid zelf. Alle honden verharen, maar sommige zeker meer dan andere. Regelmatig borstelen helpt om het verharen onder controle te houden.

Thuis wassen

Uw hond moet regelmatig, maar niet vaak, in bad, afhankelijk van het ras en de vacht van uw hond. Te vaak wassen verwijdert de natuurlijke oliën en zorgt ervoor dat de vacht droog en hard wordt. Gebruik indien nodig een milde shampoo voor honden. Zet de hond in een teiltje of bak, en doe wattenbolletjes in zijn oren en een paar druppels minerale olie in zijn ogen. Maak de hond nat met warm water en breng de shampoo aan vanaf de nek naar achteren. Spoel uw hond na het opschuimen en schrobben grondig af met warm water. Wrijf krachtig met een handdoek (hij zal u helpen met krachtig schudden!), en föhn hem daarna indien nodig. Kam of borstel indien nodig.

Thuis nagels knippen

De nagels moeten kort worden gehouden om de voeten gezond te houden. Lange nagels belemmeren de gang van de hond, waardoor het lopen onhandig of pijnlijk wordt. Ze kunnen ook gemakkelijk breken. Dit gebeurt meestal aan de basis van de nagel, waar zich bloedvaten en zenuwen bevinden, en leidt tot een bezoek aan de dierenarts. Als u de nagels op de vloer hoort klikken, zijn ze te lang.

Om de nagels van uw hond te knippen, gebruikt u een speciaal ontworpen knipper. De meeste hebben een beveiliging om te voorkomen dat u de nagels te kort knipt. U moet alleen de uiteinden knippen, vóór de “vlug”, een bloedvat in de nagel. (Op een witte nagel kun je zien waar de vingernagel eindigt, maar niet op een donkere nagel.) Knip alleen het haakachtige deel van de nagel dat naar beneden draait.

Veel honden hebben een hekel aan het knippen van hun nagels. U kunt er een pijnloze procedure van maken door uw hond eraan te laten wennen dat zijn voeten in zijn puppytijd worden behandeld. Begin voorzichtig te knippen, een nagel of twee tegelijk, en uw hond zal leren dat u hem geen pijn gaat doen.

Als u zich per ongeluk in de vingernagel snijdt, stop dan het bloeden met wat styptisch poeder. Als u de nagels van uw hond niet kunt knippen, breng hem dan naar een dierenarts of trimsalon.

Oren schoonmaken thuis

U moet de oren van uw hond eens per maand schoonmaken, meer als hij gevoelig is voor oorproblemen. Maak alleen de buitenkant van het oor schoon met een vochtige doek of een wattenstaafje gedrenkt in minerale olie. Forceer nooit iets in het oor. Bij sommige honden moet het haar net in het oor geplukt worden om de luchtcirculatie op gang te houden; vraag uw dierenarts of dit voor uw hond nodig is.

Oogreiniging thuis

Maak lichte afscheiding schoon met een vochtig watje. Doe niets irritants in de ogen van uw hond.

Thuis tandenpoetsen

Maak de tanden van uw hond regelmatig schoon met speciale tandenborstels en tandpasta voor honden. Als uw hond aarzelt om zijn tanden te laten poetsen, laat hem er dan aan wennen door met uw vinger over zijn tanden en tandvlees te wrijven. Doe dan een beetje tandpasta op uw vinger en laat hem eraan snuffelen en likken; doe hetzelfde met de tandenborstel. Zorg voor kauwspeeltjes die helpen zijn tanden te reinigen. Als uw hond ouder wordt, kan hij een opeenhoping van tandsteen krijgen waarvoor een speciale reiniging door een dierenarts nodig is.

Anaalzakjes thuis

Anaalzakjes bevinden zich aan weerszijden van de anus van uw hond; het zijn klieren die geur afgeven wanneer uw hond een stoelgang heeft. Als u merkt dat uw hond op zijn achterste schuift of aan zijn anus likt of krabt, kan hij last hebben van de anaalzakjes. Vraag uw dierenarts hoe u een anaalzakprobleem kunt behandelen.

Koop ook een hondentrimmer!